Resepi Simple Ikan Cencaru Sumbat

Resepi ikan cencaru sumbat | Dah tak lawa dah ikan ciktie gara² lambat angkat punya pasal 😢😢 Tak apa la first-time buat kot.. Layan je la


Bahan
2ekor ikan cencaru - disiang dan belah belakang. Cuci sebersihnya
sedikit kunyit
sedikit garam
*3biji bawang merah
*2ulas bawang putih
*1inci halia
1 sudu asam jawa
6biji lada burung hiris kecil²

Caranya :
1. Gaulkan ikan bersama garam dan kunyit pastu ketepikan.

2. Tumbuk semua bahan * jangan lumut sangat

3. Gaul semua bahan yang telah ditumbuk bersama lada, asam jawa dan sedikit garam biar serata.

4. Kemudian masukkan bahan yang telah digaul sebati itu ke dalam belakang ikan tadi sebelum dibakar. Mak gtau nak goreng pun boleh tapi rasanya bakar lagi sedap kot..








4 comments:

  1. Resepi simple macam ni laju je makan kan. Sedap!

    ReplyDelete
  2. favorite kwn sy ni. lps kelas pi beli lauk mmg dia amik ikan sumbat tp sy x tau la jenis ikan apa. last2 dia try masak sdiri ikan sumbat

    ReplyDelete
  3. sedapnya..suka makan ikan cencaru belah belakang.bertambah makan nasi ni.

    ReplyDelete
  4. ala lambat angkat...tapi tak apa ikan cencaru memang sedap dengan sambalnya tu

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.