Kelebihan Berpuasa

Selamat pagi korang..hari ni, Jumaat bersamaan dengan 02 mei 2014 dan bersamaan juga dengan 02 Rejab 1435 Hijrah. Kejap je masa berlalu..dah masuk bulan rejab tak sedar langsung sampailah tengok wall fb semalam reramai pakat post kat wall hmmmm 2 bulan lagi bertemu lagi dengan Ramadhan insyaAllah semoga di beri kesempatan untuk berjumpa dengannya.  Hmm ada yang puasa ke hari ni?? Alhamdulillah !!

Oklah, hanya nak share kelebihan puasa je. Semua orang dah tau tapi nak juga bagitau hikhik.. Layan je la okays :)

  • kurangkan berat badan ni ramai yang suka
  • dapat mengawal pelbagai godaan kehidupan seperti nafsu makan
  • mengurangkan gula dalam darah
pengambilan gula (glukos) yang tersekat dari waktu sahur hinggalah berbuka (kira-kira 14 jam) menstabilkan insulin
  • menurunkan kolestrol LDL apa tu Kolestrol Jahat !! dengan meningkatkan kolestrol HDL yang ni pula Kolestrol  Baik !
  • dapat menurunkan teknan darah
  • dapat meyusun/membuang tabiat kurang enak seperti makan berlebihan
  • dapat merehatkan badan supaya tak mudah penat
  • bantu membuang ketagihan rokok/ minum kopi berlebihan
  • mengurangkan tekanan' dan akhir sekali;
  • mengeratkan akhuwah - satu penyatuan keluarga dan juga dapat mengeratkan silaturahim..


1 comment:

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.