Aku Budak Melayu

Mak aku kasi nama Ayu
Aku rasa malu
Aku tukar jadi Jen
Sebab, lebih glamour
Tak macam Ayu
nama Melayu, aku tak sebulu

Aku Budak Melayu?
Cakap aku pakai; I-you, I-you
Saya-Awak, macam kampung gitu
Sori, not for me, I tak mahu
Kalau you hendak, up to you

Aku Budak Melayu?
Makan dengan tangan gelilah...
I suka pakai sudu garpu
Dekat rumah bolehlah
Tapi kalau kat restoran, malu
Nanti semua orang tengok aku
Silap-silap diaorang kata,
I ni, gelojoh you...

Aku Budak Melayu?
Orang Melayu, mata cokelat gelap...
I suka mata biru
I pakai kontak lens
Sekarang mata I dah jadi biru
Otak I pun terikut, ada sikit blue
Kalau ada orang ajak,
Anytime I mau

Aku Budak Melayu?
Of course!, I'm a Melayu.
I masih makan belacan
Walaupun I prefer keju
I masih pakai kain sarong
Walaupun I prefer tak pakai baju
I masih sambut Hari Raya
(But that's because I don't know what else to do!)

Sekali lagi, I nak kasi you all tahu
I ni masih Melayu
Tapi bukan sebarang Melayu - MELAYU BARU!

Melayu baru...??
pakai baju kurung kata panas gitu....
tp pakai ketat,wow seksi......uu....
tak ingat kubur kata...yuhuu....
yang penting tetap maintain gitu....

Melayu baru....???
rambut biru,mata pun biru....
terserempak tak macam melayu....
boleh diraba,dicium dan gitu-gitu....
Alahai...
org yg melihat naik berbulu....

melayu baru..?
sedarlah sikit i said to youu...
bkn mat salih pun, tetapi orang melayuu....
Don't say "i dont know what else to do!"
saja nak bg alasan buat2 tak tahu...lah tuu

AKU MELAYU BUKAN HINDUSTAN
MELAYU BARU ISLAM DIJULANG
MELAYU ISLAM MENUJU WAWASAN
WAWASAN CEMERLANG,GEMILANG,TERBILANG"

- Untuk renungan kita semua di petang hari -

3 comments:

  1. mekasih, member yang bagi sebenarnya :)

    ReplyDelete
  2. puisi ??
    mungkin bole jadikan lagu ...
    heheh . best .

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.